wtorek, 21 stycznia 2014

Wuzetka

Cześć i czołem! Miałam dodać tego posta już tydzień temu, ale nie miałam zbytnio czasu. Więc dodaję dzisiaj, jakże pyszne ciasto, czyli Wuzetka nazywane także ciasto W-Z. Mam nadzieję, że skusicie się i przygotujecie to pyszne ciasto! A więc zaczynamy! :D
 

Biszkopt:

7 jaj (dużych L), w temperaturze pokojowej

2/3 szklanki gorzkiego kakao
2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
1 szklanka cukru

Bita śmietana:


1 kg (5 kubeczków każdy po 200 g) zimnej śmietany 36%
1/3 szklanki cukru pudru
2 łyżki (20 g) żelatyny
2-3 bite śmietany (śnieżka)


oraz:
cappucino (tak około 4-5 łyżek)
2 mleczne czekolady i 1 gorzka

 

Przygotowanie:
  • Biszkopt: Oddzielić żółtka od białek, ogrzać w temperaturze pokojowej. Kakao z mąką wymieszać i przesiać do czystej miski. Formę do pieczenia posmarować kawałkiem masła i wyłożyć papierem do pieczenia. Papier od wewnątrz można też posmarować miękkim masłem. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).
  • Białka ubijać na średnich obrotach miksera przez około 2 - 3 minuty aż dobrze się spienią. Zwiększyć obroty miksera do dużych i stopniowo dodawać po łyżce cukier cały czas miksując (w sumie przez około 5 minut). Gdy cukier się skończy ubijać białka jeszcze przez około 3 minuty aż będą sztywne i błyszczące. Wciąż ubijając dodawać po trochu żółtka (dodawać kolejną porcję gdy poprzednia ubije się dokładnie z białkami). Jajka ubijać jeszcze przez około 3 minuty aż będą bardzo puszyste.
  • Dodać kakao z mąką (najlepiej w 3 partiach) i krótko oraz na minimalnych obrotach miksera połączyć z masą (nie miksować za długo aby piana nie opadła, tylko do połączenia się składników). Ciasto wyłożyć do formy, delikatnie wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 30 minut. Od razu wyjąć biszkopt z piekarnika i odstawić na blat.
  • Po 15 minutach wyłożyć biszkopt do góry dnem na deskę wyłożoną papierem dopieczenia, zostawić na 15 minut. Następnie zdjąć formę i odkleić papier. Biszkopt całkowicie ostudzić. Po ostudzeniu przekroić na 2 części. Dolna może być trochę grubsza od górnej. Zdjąć górny blat biszkoptu, najlepiej wsuwając pod spód kawałek sztywnej plastikowej maty lub cienką deskę.
  • Dolny blat ciasta skropić cappucino. Ówcześnie przygotować rozrobiony proszek w wodą. 
  • Bita śmietana: miskę (np. dużą metalową) wstawić do zamrażalnika lub do lodówki na około 10 minut. Żelatynę wsypać do garnuszka lub rondelka i wymieszać z 6 łyżkami ciepłej wody, odstawić na 10 minut. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny (w razie potrzeby dodać wody). Przelać do innej miseczki i całkowicie ostudzić.
  •  Wyjąć miskę z zamrażarki, włożyć do niej zimną śmietanę 36% i zacząć ubijać na wysokich obrotach, gdy śmietana zacznie gęstnieć stopniowo dodawać po łyżce cukier puder. Sztywną śmietanę połączyć z żelatyną: najlepiej do żelatyny dodać łyżkę śmietany i wymieszać, powtórzyć z kilkoma kolejnymi łyżkami śmietany i dopiero taką "zaprawioną" żelatynę dodać do reszty śmietany i zmiksować. Jeżeli śmietana nie zgęstnieje dodać bitą śmietanę i odstawić na dwór. Aby stężała masa.
  • Śmietanę rozsmarować po dolnej części biszkoptu.
  • Polewa czekoladowa: gdy ciasto już zostanie przyłożone drugim biszkoptem można rozpuścić czekoladę w rondelku. Rozpuszczać na małym ogniu, aby się nie przypaliła. Można dodać troszeczkę mleka. Rozpuszczoną czekoladę nałożyć na wierzch biszkopta. Na poszczególne kawałki ciasta uformować (z bitej śmietany) malutkie "bezy".







Enjoy your meal! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz